آموزش فلسفه آیت الله مصباح + فایل ترجمه انگلیسی
پس از پیروزی انقلاب اسلامی، و بیداری و رونق اسلام و مسلمانی و اقبال به مکتب امام خمینی و تشیع، حوزات علمیه نیز به تکاپویی نو و مبارک را آغاز کردند. از جمله دست آوردهای تالیفی این دوران، نگارش متن درسی جدیدی در حکمت متعالیه توسط یکی از شاگردان مبرز امام خمینی و علامه طباطبائی، یعنی استاد محمد تقی مصباح یزدی است. مصباح این اثر را ناظر بر آثار نوصدرائی استاد خویش و نه چندان متعبدانه به مبانی ایشان در رویکردی جدید نگاشتند. نام این کتاب آموزش فلسفه است که با گذشت بیش از سه دهه از تالیف آن هنوز در بخشهایی از حوزه علمیه تدریس می شود، که شاید یکی از بارزترین نمونه های کتاب درسی در فلسفه اسلامی، این کتاب باشد.
ویژگی ممتاز این اثر از نهایه و بدایه مرحوم علامه، علاوه بر آراء ویژه مصباح، درس بندی، پرسشها و ارزیابی های هر درس، بهره مندی از مدخلی مفصل و مهم برای فلسفه اسلامی است. این مدخل که چیزی نزدیک به یک سوم کتاب را در بر می گیرد، مشتمل بر تاریخ فلسفه در جهان اسلام و غرب، ضرورت فلسفه و بحث خطیر شناخت شناسی است.
- برای مطالعه جلد اول آموزش فلسفه از اینجا وارد شوید.
- برای مطالعه جلد دوم آموزش فلسفه از اینجا وارد شوید.
شناخت شناسی، به شکل علمی، ممتاز و مسائلی منحاز از سایر مسائل فلسفی در فلسفه اسلامی موضوعی نو است. از سویی دیگر شناخت شناسی از مهم ترین مباحث فلسفه غرب بعد از دوره دکارت شاید همین معرفت شناسی باشد، به نحوی که گاه گویی عمده فلسفه همین باب و شاخه فلسفی است. اینها در کنار فاتح بودن تمدن غرب در قرون اخیر و به تبع آن قاهر بودن آن و هر آنچه غربی انگاشته می شود، در دیدگاه شرقیان، تدبیر آیت الله مصباح را در پرداخت به این موضوع ارزنده می کند.
نویسنده پس از دروس تاریخ فلسفه و معرفت شناسی، فلسفه اسلامی را به همان معنای سنتی آن، با داشته های یک فیلسوف متاله در حکمت صدرا و روش ظاهرا مشائی تشریح می کند. البته در مقام شرح حکمت متعالیه نیز مشائی است، ولی در کنار بیان برهانی در اثر مصباح سخنی از شهود و ذوق به چشم نمی خورد. که البته شاید بتوان از آن به عنوان یک مزیت دیگر آموزشی برای این اثر یاد کرد.
از اسباب عدم توفیق این مجموعه، در قرار گرفتن در برنامه رسمی حوزه های علمیه، شاید چنانچه گفته شده است، بتوان به فارسی بودن متن آن اشاره کرد. همچنین این کتاب بر اساس آرای علامه مصباح، نه رای مشهور تدوین شده است، که شاید با انتظار ابتدائی از یک کتاب آموزشی مغایر بوده است.
به گزارش سایت موسسه امام خمینی رحمه الله علیه، این اثر به زبان تایی (تایلندی)، و نیز با عنوان «المنهج الجدید فى تعلیم الفلسفه» به عربی نیز نشر شده است. همچنین بخش الهیات آن به روسی، و مباحث تاریخ فلسفه و معرفت شناسی آن به بوسنیایی ترجمه شده است. ترجمه انگلیسی آن نیز تحت عنوان Philosophical Instructions: An Introduction to Contemporary Islamic philosophy توسط آقایان دکتر محمد لگنهاوزن و دکتر عظیم سرودلیر انجام گرفته، و مؤسسه مطالعات فرهنگ جهانى دانشگاه بینگ هامتون نیویورک آن را در سال ۱۹۹۹ میلادى چاپ و منتشر کرده است.
برای دریافت ترجمه انگلیسی آن از اینجا اقدام کنید.
انتهای پیام/